Druk op "Enter" om naar inhoud te gaan

Wat is het verschil tussen een mediator en een advocaat?

0

Heb je problemen in jouw relatie, denk je aan scheiden of heb je een arbeidsconflict? Stuk voor stuk problemen waar je een externe partij bij wilt betrekken voor een zo neutraal mogelijk advies. Hierbij kun je denken aan een mediator of een advocaat, maar wat is eigenlijk het verschil tussen die twee?

Het grootste verschil tussen een mediator en een advocaat is dat je bij mediaton samen, dus beide partijen, één bemiddelaar hebt. Maak je gebruik van een advocaat, dan zal de andere partij een eigen advocaat in armen nemen.

Eén mediator voor beide partijen

Bij mediaton zal de mediator de gesprekken tussen de beide partijen bemiddelen. Hierbij zal hij geen kant kiezen, maar juist neutraal blijven. Het doel van de mediation is om weer bij elkaar te kunnen komen door een oplossing te vinden die voor iedere partij acceptabel is. Je kiest bijvoorbeeld voor een mediator wanneer je in de toekomst nog met elkaar door één deur wilt kunnen. Dit is het geval bij een scheiding waar kinderen bij betrokken zijn, of bij een arbeidsconflict met de werkgever.

Iedere partij een eigen advocaat

Een advocaat kies je juist om je te laten verdedigen. Doordat bijna al het contact met de andere partij via de advocaat loopt, zal er geen contact tussen de twee partijen zijn. Een advocaat is dan ook een stuk zakelijker dan een mediator. Daarnaast zal het proces een stuk langer duren en daardoor ook duurder zijn. In het kort is een mediator dus onpartijdig, terwijl een advocaat juist één partij verdedigt.

Waarvoor kun je een mediator of advocaat inschakelen?

Er zijn verschillende situaties waarin je kunt kiezen voor een mediator of een advocaat. Heb je al eens een advocaat of mediator gezocht? Dan weet je vast dat het meest voorkomende conflict om van een van beiden gebruik te maken een scheiding is. Maar ook bij een arbeidsconflict kun beide professionals inschakelen. Is er bijvoorbeeld sprake van een onwerkbare situatie op je werk door een meningsverschil, onredelijke opdrachten of een veranderde functie terwijl je het daar niet mee eens bent? Of je een mediator of advocaat kiest is niet geheel aan jezelf. Wil de andere partij bijvoorbeeld een advocaat inschakelen? Dan zul jij dit ook moeten doen. Een mediator wordt juist door beide partijen gebruikt. Daarom moeten beide partijen het ermee eens zijn dat het conflict middels mediation wordt opgelost. Is één van de twee dat niet? Dan is een advocaat de enige optie.

Geef een reactie